Get Adobe Flash player

Rezervacije

Rezervacije trenutno niso omogočene, Naslov: Kostanjek 18, 8270 Krško, KONTAKT

Razstava slikarke Vide Pfeifer v Kostanjku

phoca thumb l vida pfiefer1KOSTANJEK – Na obnovljeni domačiji Petra Špilerja v idilični vasici Kostanjek je v soboto, 8. novembra, v organizaciji Turistično-umetniškega društva Art Špl potekal umetniško-kulinarični dogodek. Ob tej priložnosti je podpredsednik Državnega zbora RS Primož Hainz odprl razstavo slikarke Vide Pfeifer, ki je več desetletij preživela v tujini.

V času letošnje trgatve pa je ustvarjala v idiličnem okolju Špilerjeve domačije in nastala so zanimiva, s posebno energijo obogatena dela. Vodilo Petra Špilerja, ki na svoji domačiji že več let prizadevno skrbi za etnološko dediščino, je »odpri svoja vrata in boš tudi drugod našel odprta«. Tako je bilo tudi minulo soboto, ko so se na domačiji zbrali obiskovalci iz različnih koncev Slovenije in sooblikovali zanimiv kulturni dogodek. Gostitelj Peter Špiler je v svojih pozdravnih besedah dejal: »Moje ideje izhajajo iz otroštva, iz dni, ki sem jih preživel tukaj. Bil sem tudi drugje, ampak sem se vrnil, saj vem, da je tu moje mesto.«

Slikarka Vida Pfeifer je bila rojena v nemškem izgnanstvu leta 1943, vendar njena družina izhaja iz vasi Hrastje pri Cerkljah ob Krki, kjer je preživela otroštvo. Življenjska pot jo je kasneje vodila v Nemčijo, kjer je študirala slikarstvo na Šoli za svobodno oblikovanje, nato se je izpopolnjevala pri profesorju Petru Scheiderju v Hamburgu. V Nemčiji je preživela velik del svojega življenja, sprva je slikala le poleg službe, nato je slikanje postalo njena samostojna pot.

Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah v Nemčiji, ostalih evropskih državah in v Ameriki. Njena dela pa si lahko ogledate tudi na stalni razstavi v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani. Preizkusila se je tudi kot galeristka in v zadnjih letih intenzivno sodeluje na različnih kolonijah. Njena pot pa je vplivala tudi na izoblikovanje njenega likovnega sveta. Likovni kritik Lojze Adamlje je ob otvoritvi razstave v Kostanjku izpostavil svojstvenost njenega likovnega izražanja: »Njen slikarski nagovor je prepoznaven in opirajoč se na spontan, harmonični barvni pajčolan, ki ga v večini primerov gradi v toplem koloritu, razdeljenemu na tri enaka polja. Ustvarja samosvoj svet barv in slutenih likov, polne notranje dinamike in ekspresije.« O avtorici je nekaj besed povedal predsednik Svetovnega slovenskega kongresa dr. Boris Pleskovič, ki je spregovoril tudi o prvih srečanjih z deli Vide Pfeifer pred leti in med drugim dejal: »Pri njenih slikah je tako, da jih vidiš v vsaki svetlobi, da se na njih navežeš in v njih zaljubiš.«

Razstavo je odprl podpredsednik DZ Primož Hainz, ki je kot otrok poletja preživljal na bližnjih Zdolah, od koder izvira njegova mama Stanka. V svojem govoru se je med drugim spomnil ljudi in mladostnih brezskrbnih občutij, ki jih je doživljal na Zdolah. Predsednik Društva Gabriel Giraud Lojze Kunej pa je zbranim spregovoril o Gabrielu Giraudu, ki je leta 1881 kupil grad Rajhenburg s posestvom in vinogradi na Sremiču ter ustanovil red trapistov, ki še danes z svojim odličnim gospodarjenjem na posestvu zbujajo občudovanje.

Med letošnjim ustvarjanjem Vide Pfeifer v Kostanjku je nezavedno nastala slika, na kateri je ujeto veliko srce Gabriela Girauda in prav to sliko nameravajo 5. decembra 2014 prodati na dobrodelnem koncertu na gradu Rajhenburg. 28. februarja 2015 pa se bo na grad Rajhenburg vrnilo tudi pravo srce Girauda, ki je bilo shranjeno v Narodnem muzeju v Ljubljani. V kulturnem programu so sodelovale mezosopranistka Darja Resnik Debevc in Mirica Rener na harmoniki ter z zabavnim skečom »Beseda ali dve o kruhu« Francka Isop in Anita Šefer. S izbranimi veznimi besedami je zgodnje sobotno popoldne obogatila Pia Peršič. Obiskovali so druženje nadaljevali v duhu sv. Martina ob bogato obloženi mizi in izbrani vinski kapljici.

Vir: Posavski obzornik

vida_pfiefer1
vida_pfiefer1
vida_pfiefer2
vida_pfiefer2
vida_pfiefer3
vida_pfiefer3
vida_pfiefer4
vida_pfiefer4
vida_pfiefer5
vida_pfiefer5
vida_pfiefer6
vida_pfiefer6
vida_pfiefer7
vida_pfiefer7
vida_pfiefer8
vida_pfiefer8
vida_pfiefer9
vida_pfiefer9
vida_pfiefer10
vida_pfiefer10
vida_pfiefer12
vida_pfiefer12
vida_pfiefer13
vida_pfiefer13
vida_pfiefer14
vida_pfiefer14
vida_pfiefer15
vida_pfiefer15
vida_pfiefer16
vida_pfiefer16
vida_pfiefer20
vida_pfiefer20
vida_pfiefer21
vida_pfiefer21

Zadnjič posodobljeno (Torek, 18 November 2014 08:33)